Među nama, Evropa – međusektorska partnerstva u procesu evrointegracija Srbije

Među nama, Evropa – međusektorska partnerstva u procesu evrointegracija Srbije

Udruženje Intermedia realizuje projekat Među nama, Evropa – međusektorska partnerstva u procesu evrointegracija Srbije, kojim se promovišu pozitivne vrednosti Evropske unije, sa osvrtom na pozitivne i negativne strane procesa evrointegracija Srbije.Ovaj projekat ima cilj da poveća nivo međusektorskih partnerstava u kvantitativnom, ali i kvalitativnom smislu, jačanjem kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) i javnog sektora.

medju nama evropa

Opšti i specifični ciljevi projekta

Ovom inicijativom podstiče se aktualizacija pitanja značaja evropskih integracija Srbije i vraća poverenje u dobar pravac kojim je Srbija krenula.

Želimo da ukažemo građanima da postoje opštine u EU sa kojima smo potpisali konkretne protokole i ugovore o saradnji, čiju pomoć oni mogu da koriste. Informisanje o evrointegracijama će najviše koristiti: građanima koji žele da putuju, stiču nova prijateljstva, ostvaruju saradnju i transfer znanja, ali i  privrednicima, koji očekuju plasman svojih proizvoda i usluga na evropsko tržište. Poljoprivrednim proizvođačima ćemo jačati poverenje o usvajanju novih znanja u primeni agrotehničkih procedura koje se primenjuju u EU, a nastavićemo i jačanje institucionalne saradnje koja doprinosi modernizaciji naših administrativnih kapaciteta kao stvaranje podloge za privlačenje evropskih investitora, koji su našem kraju preko potrebni. Iskustva u dosadašnjem radu i realizaciji različitih projekata ćemo iskoristiti na prenošenje znanja partnerima u javnom sektoru i lokalnoj administraciji, čiji su kapaciteti nedovoljno razvijeni za iskorišćavanje svih mogućnosti, a koje se otvaraju aktivnijom podrškom malih lokalnih samouprava procesima evrointegracija.

Ciljne grupe (direktni korisnici)

  • Mladi (predstavnici studentskih i đačkih parlamenata i volonteri Kancelarije za mlade)
  • Predstavnici lokalne samouprave i javnih preduzeća
  • Prosvetni radnici
  • Nacionalne manjine
  • Poljoprivredni proizvođači

Kao indirektni korisnici, ovom inicijativom biće obuhvaćeni

  • Lokalno stanovništvo u širem smislu, pošto će rezultati realizacije projekta pozitivno uticati na promenu percepcije lokalnog stanovništva o procesima evropskih integracija, a njihova uključenost u društvene procese značajno povećati;
  • Socijalno marginalizovane osobe (veća primena evropskih praksi će postati podloga za promenu odnosa lokalne samouprave prema ugroženim kategorijama stanovništva – nacionalnim manjinama, nepismenim i starijim osobama koje nemaju uslove za adekvatnu socijalnu integraciju);

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

Povezani članci

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.