Poštuj tuđu različitost

Poštuj tuđu različitost

UG Omladinska inicijativa Blace, u partnerstvu sa udruženjem Intermedia, uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, realizuje projekat „Poštuj tuđu različitost“.

postuj tudju razlicitost romi

Ciljevi projekta

Osnovni cilj projekta „Poštuj tuđu različitost“ je edukacija mladih Roma radi unapređenja i razvoja lokalnih zajednica u Topličkom okrugu putem finansijske pomoći inicijativama koje pokazuju uključenost građana u rešavanje zajedničkih problema u zajednicama iz kojih dolaze, promovišući principe tolerancije, nediskriminacije i ljudskih prava, kroz saradnju sa različitim sektorima.

Specifični ciljevi programa

  1. Podrška ljudima/neformalnim grupama mladih Roma da prepoznaju potrebe svoje zajednice i da spremno i odgovorno osmisle načine za rešavanje problema
  2. Podsticanje kreativnog i efikasnog načina rešavanja problema sa kojima se romske zajednice u Topličkom okrugu suočavaju
  3. Podsticanje korišćenja lokalnih resursa u izvođenju aktivnosti – znanja i veštine ljudi, spremnost da se uloži novac, roba, rad, vreme, ideje, dobra volja, i iskoriste prirodni i društveni potencijali sredine.

Najvažnije aktivnosti na projektu

U sve četiri opštine Topličkog okruga (Blace, Prokuplje, Kuršumlija i Žitorađa) od 24. do 27. januara 2015. godine biće održani seminari iz ovih oblasti, sa ciljem da se unapredi status i položaj mladih Roma i Romkinja u društvu.

Nakon uspešnog pohađanja obuke, autori najbolje ocenjenih omladinskih inkluzivnih akcija biće nagrađeni sa po 50.000 dinara za realizaciju svoje akcije.

U realizaciju projekta aktivno su uključene Kancelarije za mlade svih opština Topličkog okruga, a značajnu podršku pružaju i organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava: Udruženje Roma „Blace“ iz Blaca, Udruženje Roma „Carina“ iz Prokuplja, Udruženje Roma „Rom“ iz Kuršumlije, Udruženje „Centar za razvoj romskih resursa“ iz Žitorađe, Udruženje „Intermedia“ iz Blaca, kao i lokalni koordinator za romska pitanja u Kuršumliji.

Projekat finansijski podržava Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u okviru Programa za projekte udruženja radi unapređenja položaja i statusa Roma u Republici Srbiji.

Povezani članci

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.