“Nokaut za netoleranciju” u Sportskoj gimnaziji

“Nokaut za netoleranciju” u Sportskoj gimnaziji

Projekat “Nokaut za netoleranciju” predstavljen je i učenicima Sportske gimnazije u Beogradu. Sportisti su dočekali kolegu, boksera Đorđa Bujišića, trenera na projektu Aleksandru Knežević i predstavnike asocijacije Intermedia, kao nosioca projektnih aktivnosti.

Bujišić se sa ostalim mladim bokserima i bokserkama proteklih meseci obučavao da bude vršnjački edukator, a naučeno je demonstrirao na ovom javnom času.

Domaćini nisu samo slušali šta njihov vršnjak ima da kaže, nego su učestvovali u raspravi. Tema tolerancije, regionalne saradnje, ali i uloga koju sport i sportisti imaju u promociji pozitivnih društvenih vrednosti poput uzajamnog razumevanja, fer pleja i kulture suživota, tiče se i sportista gimnazijalaca. Zato su bili veoma aktivni učesnici na teme kojima se bavi “Nokaut za netoleranciju”.
– Sport povezuje, u njemu nema mesta za netoleranciju, i to je poruka koju želimo da prenesemo. Mnogo je lakše razgovarati i razumeti se sa vršnjacima, zato se naša poruka kroz ovaj projekat tako lako prenosi i čuje među mladima – ističe Bujišić.

Aleksandra Knežević napominje da je upravo ovo bio cilj obuke mladih boksera i bokserki kao edukatora.
– Bokseri i bokserke su uvideli kroz projekat kakav uticaj imaju na svoje vršnjake. Čas u Sportskoj gimnaziji dodatno ih je uverio u važnost njihove uloge “ambasadora tolerancije i pomirenja”, a upravo su ovo vrednosti za koje se zalažu u regionu i šire – ističe Knežević.

“Nokaut za netoleranciju” je projekat asocijacije Intermedia iz Blaca, koji od maja 2018. realizuje u partnerstvu sa Omladinskim klubom Nikšić i bokserskim savezima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). Cilj je da se široj javnosti prenese poruka mira, tolerancije i razumevanja, ukazujući kako na važnost regionalne saradnje, tako i na edukativni i pedagoški značaj sporta. Kroz projekat su prošla 24 mlada boksera i bokserke u ulozi vršnjačkih edukatora. Uključeno je više od 400 dece i mladih kroz javne časove poput ovoga u Sportskoj gimnaziji.

Povezani članci