Prvi konsultativni sastanak nevladinog sektora na okružnom nivou

Prvi konsultativni sastanak nevladinog sektora na okružnom nivou

U Blacu je održan prvi konsultativni sastanak pod nazivom „Građanska participacija u formulisanju i primeni lokalnih politika i odgovorno trošenje budžetskih sredstava“.

Ovaj sastanak su zajednički organizovali konzorcijumi nevladinih organizacija okupljeni oko Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i udruženja Inicijative iz Prokuplja. Domaćin sastanka bilo je udruženje Intermedia iz Blaca.

Cilj ovog sastanka bio je da se unapredi dijalog organizacija civilnog društva sa donosiocima odluka i da se definišu preporuke i zaključci kojima bi se unapredio nivo zaštite životne sredine i podržao proces integracija Srbije u EU.

Na sastanku su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija, ali i lokalnih samouprava, te javnih preduzeća iz Topličkog okruga.

U uvodnoj reči, ispred Opštine Blace prisutne je pozdravio Darko Kuzmanović, pomoćnik predsednika Opštine, koji je govorio o finansiranju nevladinih organizacija i udruženja građana, na koje lokalna samouprava gleda „kao na partnerski sektor od koga je u proteklom periodu poteklo mnogo kvalitetnih ideja i inicijativa“.

Takođe, bilo je reči i o efektima projektnog finansiranja iz lokalnih budžeta, a predstavljeni su i rezultati realizacije projekta „Za lepše Blace“ koje realizuje Ekološko udruženje Zelena Planeta.

Blace 03

Prema rečima predsednice ovog udruženja Sanje Radosavljević, ovo je prvi put da se iz budžeta opštine Blace sredstva predviđena za civilni sektor troše namenski, tj. prema kriterijumima i metodologiji jasno utvrđenim pravilnikom i uslovima konkursa. Radosavljević je rekla da je i ranije bilo dodele finansijskih sredstava namenjenih udruženjima građana, ali bez jasnih pravila i netransparentno.

Vadimir Mitrović, predsednik udruženja Intermedia koji je bio i domaćin ovog foruma, kaže da je ovo prvi javni forum na kome su okupljeni predstavnici svih sektora u Topličkom okrugu gde se govorilo o odgovornosti u trošenju budžetskih sredstava. On je naveo da je u prethodnom periodu bilo brojnih nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava, ali da je sada građanska kontrola neuporedivo snažnija i da će se ubuduće dosta raditi na jačanju kapaciteta lokalnih organizacija kroz umrežavanje i edukaciju.

On je takođe najavio i formiranje lokalnih saveta za zaštitu životne sredine u opštinama Topličkog okruga.

Blace 04

Na skupu su govorili i Mirjana Bjeletić iz Opštine Prokuplje, Stefan Mitrović – predstavnik Centra za razvoj i saradnju regiona iz Kuršumlije i Mirko Popović iz Beogradske otvorene škole.

Konsultativni proces je podržan od programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Povezani članci

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.