Koji su glavni razlozi da poslujete onlajn, već od danas?

Mada ga u poslednje vreme sve ređe srećemo, uobičajeno pitanje tradicionalnih preduzetnika je: Zašto bih se uopšte „proširivao“ na onlajn poslovanje?

I pre nego što krenemo u dalje objašnjavanje bitno je razjasniti jednu stvar. Kada kažemo „tradicionalni preduzetnik“ ili „tradicionalno preduzeće“, podrazumevamo preduzetnike i njihova preduzeća koja se još uvek nisu otisla u onlajn vode. To su preduzeća koja biznisu pristupaju na način koji se danas smatra konvencionalnim: imaju fizičku lokaciju i prodaju lično, telefonom, a ponekad i mejlom. Oni mogu i ne moraju da imaju kupce koji ulaze u njihovu firmu. U suštini, to su firme koje ne koriste internet u svom poslovanju.

Iako su u mnogim slučajevima koraci jednog tradicionalnog preduzeća za pozicioniranje biznisa na internetu vrlo slični onima koji se prave kada želite da na internetu započnete poslovanje od nule, postoje neke stvari koje, ipak, prelazak sa tradicionalnog na onlajn poslovanje čine jedinstvenim.

Suštinski, ako već prodajete oflajn, prelazak na onlajn biznis može biti vrlo glatko izveden. I dalje prodajete iste proizvode koje poznajete i zalihe su vam dobre, pa sve što je potrebno jeste da to isto počnete da predstavljate i onlajn, a rezultate bi trebalo da vidite za tren oka/vrlo brzo.

Iako nekima poslovanje na internetu zvuči previše komplikovano, zahtevno u pogledu resursa ili previše rizično, postoji mnogo dobrih razloga da počnete da prodajete (i vodite posao) na mreži, tj. onlajn.

Evo prvih devet razloga zbog kojih bi bilo dobro da svoje oflajn poslovanje proširite i na internet:

Steknite kredibilitet

Postavljanje sopstvene veb-lokacije, tj. veb-sajta vašem preduzeću daje kredibilitet gotovo odmah, i tako povećava verovatnoću da će vas kupci shvatati ozbiljnije. U modernom dobu, kada se živi prebrzo i očekuje mnogo, kupci podrazumevaju da bi svaki proizvod trebalo da im bude dostupan u par klikova. Uz to, mnogi korisnici ne shvataju ozbiljno poslovanje koje ne postoji na „mreži svih mreža”, što je još jedan razlog da se proširite na internet.

Dođite lakše do kupaca

Vaše poslovanje mora da bude tamo gde su vaši kupci, a to je na internetu – značajnim delom.

Kada otpočnete poslovanje na internetu, ne samo da ćete lakše pronaći klijente, već ćete moći i efikasnije da komunicirate sa njima, lakše ćete čuti njihove potrebe i, shodno tome, unaprediti svoj proizvod/servis.

Pobedite konkurenciju

Velika je verovatnoća da bar neki, ako ne i svi vaši konkurenti, imaju biznis na internetu.

Potencijalni kupci koji pretražuju vaše proizvode ili usluge mogli bi vrlo lako da završe na veb-lokaciji vašeg konkurenta, što sigurno nije ono što želite. Stoga je bitno da i vi budete onlajn kako biste sprečili da se takvo nešto desi.

Štaviše, vaše prisustvo na globalnoj mreži omogućiće vam da u svakom trenutku pratite šta radi konkurencija, te i da osmislite efikasnije kampanje i načine kako biste privukli više potrošača. Možda špijunirati konkurenciju ne zvuči baš fer, ali – kako kažu – u ljubavi i ratu je sve dozvoljeno. A biznis arena 21. veka je pravi digitalni rat.

Koliko god da vam je prisustvo mimo onlajn sveta jako, 21. vek zahteva onlajn angažman jer bez toga, kako deluje, biznisima budućnost nije baš izvesna.

Oslonite se na onlajn recenzije

Prikazivanje recenzija vašeg preduzeća je efikasan način da pokažete svoj kredibilitet i pridobijete kupce.

Iako možete dobiti odlične povratne informacije na društvenim mrežama, ipak je postojanje veb-sajta daleko efikasnije. Veb-sajt, čiji je deo predviđen za prikazivanje onoga što vaši kupci kažu o vama i o vašim proizvodima, fantastičan je način da podstaknete prodaju i izgradite poverenje.

Budite otvoreni 24/7

Nezavisno od toga da li vaši kupci vole da kupuju ujutru dok pijuckaju jutarnju kafu, između sastanaka tokom dana ili natenane uveče, internet je otvoren 24/7, što im omogućava da kupuju van uobičajenog radnog vremena.

Ako imate veb-sajt, kupci mogu da „posećuju vaše preduzeće“ 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Na sve to, ako ste neko ko bi praktikovao da je gotovo pa stalno tu za svoje korisnike, to znači da biste automatski imali više zadovoljnih klijenata koji odmah dobiju odgovor, a vi, posledično – potencijalno mnogo veći profit.

Da izbegnemo nesporazum – biti dostupan klijentima 24/7 ne znači pakovati proizvode istog trenutka kada su naručeni (nezavisno od dela dana) niti ih nositi lično da što pre stignu kupcu ukoliko kurirska služba ne može u roku od jednog dana da dostavi proizvod. Stalna dostupnost klijentima znači da imate operativan veb-sajt preko kog klijenti mogu u bilo kom trenutku da poruče ono što žele, pa makar to bilo i usred noći, a da ćete vi porudžbinu primiti, obraditi i spremiti je za slanje u najkraćem mogućem roku.

Iskoristite prednost veoma niskih početnih troškova

Pokretanje biznisa putem interneta ili prebacivanje već oformljenog biznisa na onlajn poslovanje ide uz vrlo niske početne troškove. Nemate zgrada za izgradnju niti lokala za najam, i malo je osoblja (ako ga uopšte i ima) koje je potrebno platiti za održavanje vaše internet infrastrukture. Jednostavno, da bi se napravio sopstveni sajt i počela promocija poslovanja na internetu potrebno je mnogo manje novca nego kada se ulaže u oflajn deo poslovanja. Lokal u kom prodajete donosi profit, ali sajt u startu manje košta, pa je i stečeni profit veći u odnosu na inicijalno ulaganje.

Iako je istina da biste mogli da potrošite ogromne svote novca na razvoj najboljeg rešenja za svoju veb-stranicu, mnogi vaši konkurenti odlučiće se za jeftiniju varijantu. Dobar veb-sajt može se dizajnirati jednostavno i za vrlo malo novca, uz skoro pa besplatne alate poput Vordpresa (WordPress). Stavke na kojima je poželjno da ne štedite jesu naziv domena, veb-hosting, adekvatna Vordpres tema i zaštita sajta. Sve mimo toga može malo da se „uštine” dok se ne steknu bolji finansijski uslovi.

Postanite lako dostupni

Kada kupci odluče da više kupuju proizvode u lokalnim prodavnicama ili koriste određene usluge, prvo što urade jeste da te usluge pretraže onlajn i vide na kolikoj se udaljenosti od njih nalaze.

Ukoliko nemate biznis na internetu, možete da propustite mnogo prilika da vas pronađu klijenti koji imaju dobar budžet a ne bi im smetalo da ga potroše baš na vašu uslugu.

Bez obzira na to da li već imate SEO tim koji bi vam optimizovao sajt za povećane rezultate pretraživanja, prisustvo na mreži je prvi korak do kupaca i način da vas pronađu čak i oni koji nisu znali da traže baš vas.

Takođe bi pomoglo imati dobar domen koji opisuje firmu, brend, prozvod ili uslugu koju nudite kako bi kupci odmah shvatili šta radite.

Naziv internet domena predstavlja važan deo identiteta vaše kompanije na internetu jer formira vašu veb-adresu, adresu vaše e-pošte i jasno komunicira da ste ozbiljno preduzeće. Dobro odabran i jasan domen pomoći će vam u pozicioniranju na internetu, dakle, i razvoju poslovanja.

Takođe, naziv domena doprinosi pozicioniranju na Guglu; ukoliko imate dobar domen, odlične recenzije i brinete o svom veb-sajtu, velike su šanse da će se on naći na prvoj stranici Gugla, što je kupcima, automatski, znak da je upravo vaš sajt mesto gde mogu naći kvalitetnu uslugu koja im je potrebna.

Imajte veći učinak od novca koji ulažete u marketing

Posedovanje veb-stranice je vaš prvi korak u svet digitalnog marketinga.

Od marketinga putem e-pošte do korišćenja društvenih mreža, prisustvo na internetu omogućava da istražite digitalne puteve koji bi mogli da vam pomognu da efikasnije proširite svest o sopstvenom brendu, dođete lakše do kupaca i povećate prodaju. Zatim, oglašavanje na internetu i dalje je mnogo povoljnije od oglašavanja u štampi, na televiziji itd. i za manje novca postići ćete više.

Ciljajte velike brojeve

Ako ste ikada pomislili kako imate fenomenalan proizvod za koji je šteta što je ograničen samo na WOM (engl. word of mouth marketing – širenje informacija o nekom proizvodu preporukom, od usta do usta), bili ste u pravu. Ma koliko da je vaš proizvod popularan među onima koji ga koriste, nikada broj onih koji dođu preko WOM-a ne može biti jednak broju korisnika koji vas nađu pretragom na vebu.

Sa dobrim veb-sajtom možete, bez preterivanja, odjednom postati dostupni hiljadama, čak i desetinama hiljada (pa i milionima) ljudi. Zamislite potencijal vaše firme ako biste svoje proizvode i usluge mogli da izložite potencijalno neograničenom broju zainteresovanih!

Međutim, biti u mogućnosti da imate hiljade kupaca i zapravo ih imati jesu dve različite stvari.

Uspeh preduzeća na internetu zavisi od iste stvari kao i bilo koji oflajn posao: marketinga.

Naučite kako da povećate broj poseta sajtu. Jedan od načina je i marketing sadržajem (content marketing), koji služi za povećanje prometa na vašoj veb-lokaciji/internet prodavnici. Dobro optimizovan veb-sajt može biti moćan i jeftin način privlačenja potencijalnih klijenata – bez lokacijskog ograničenja za te kupce. Kupac iz Kruševca ne mora biti ograničen ponudom u svom gradu ako na sajtu prodavca iz Subotice pronađe bolji i povoljniji proizvod koji će mu biti isporučen na kućnu adresu.

Onlajn prisustvo vašu firmu otvara ka kupcima, klijentima u celoj zemlji, regionu, čak i širom sveta, a ne samo u vašem kraju i komšiluku.

Nekoliko reči za kraj

Ovo su neki od najmoćnijih razloga zbog kojih bi trebalo da svoje poslovanje proširite i na internet. Zbogsvihprednosti poslovanja na mreži, mnogi svoja tradicionalna preduzeća prodaju iulažu u internet biznise. To ne znači da bi i vi trebalo da prodate svoj tradicionalni biznis, ali možete mu pomoći da se brže i lakše razvija koristeći prednosti interneta.

Povezani članci