Edukativni kamp mladih boksera za odlučno NE netoleranciji u regionu

Na Kopaoniku će od 26. do 29. avgusta 2018. godine 24 mlada boksera i bokserke iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine učiti o poštovanju i promovisanju ljudskih prava, ali i mehanizmima za prepoznavanje i reagovanje na netoleranciju, diskriminaciju i govor mržnje. Sport ima snažnu obrazovnu i pedagošku ulogu i značaj, i naš je zadatak da ga stavimo u službu izgradnje stabilnog regiona, orijentisanog ka uzajamnom razumevanju i toleranciji.

Kako prepoznati i sprečiti negativne društvene pojave u sportu, kroz sport kao kanal komunikacije sa mladima, centralna je tema projekta „Nokaut za netoleranciju“, koji asocijacija Intermedia iz Blaca realizuje u partnerstvu sa Omladinskim klubom Nikšić, Bokserskim savezom Srbije, Bokserskim savezom Bosne i Hercegovine i Bokserskim savezom Makedonije, uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Mladi bokseri i bokserke, inače uzori mladima u sredinama iz kojih dolaze, nakon seta interaktivnih predavanja, radionica i dinamičnih edukativnih vežbi u kojima će učestvovati tokom četvorodnevnog kampa, nastaviće da deluju kao vršnjački edukatori u svojim sredinama. Smatramo ih karikom od neprocenjivog značaja za ukazivanje deci i mladima na značajnu ulogu sporta u borbi protiv negativnih društvenih pojava, i zajednički rad na izgradnji regiona koji će se temeljiti na vrednostima mira, solidarnosti, uzajamnog razumevanja i kulture suživota.

Sa mladim polaznicima/cama 4 dana će raditi Aleksandra Knežević, međunarodna ekspertkinja iz oblasti ljudskih prava u sportu iz Srbije i Miroslav Stanišić, omladinski edukator i aktivista iz Crne Gore.

Edukativni kamp prva je u nizu zajedničkih aktivnosti mladih boksera i partnera na projektu – omladinskih udruženja i bokserskih federacija iz regiona. Uslediće set lokalnih radionica, regionalna promotivna kampanja „Nokaut za netoleranciju“, kao i završni Konsultativni skup tokom koga će mladi polaznici/e preneti snažne poruke široj javnosti.

Tokom projekta, mladi polaznici/e konstantno će pozivati i druge aktivne sportiste/kinje i sportske radnike/ce da se priključe regionalnim naporima usmerenim na promovisanje i zaštitu pozitivnih društvenih vrednosti, te pridruže kampanji čiji je cilj da se izgovori glasno NE netoleranciji u regionu.